„Ami volt, ugyanaz lesz majd, és ami történt, ugyanaz fog történni, mert nincs semmi új a nap alatt.” (Prédikátorok könyve)

1937-ben Joszif Visszarionovics Sztálin saját hatalmát féltve úgy gondolta, hogy azokat a tehetséges és párthoz hű katonatiszteket akik az addigi teljesítményükkel bizonyítottak, el kell távolítani. Úgy gondolta, hogy többé már nincs szükség a több évtizedes tapasztalatra, a kialakult, olajozottan működő rendszerre, és az önálló gondolkodásra képes parancsnokokra sem. A vezérkari főnökkel, Tuhacsevszkij marsallal kezdte, majd rövid idő alatt további három marsallt, 14 hadseregparancsnokot, 60 hadtestparancsnokot, és mintegy 35 ezer alacsonyabb rangú tisztet lőttek főbe vagy küldtek meghalni a gulágra.

2023-ban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szintén úgy döntött, hogy a Magyar Honvédség személyi állományának fiatalítására van szüksége. Sokak szerint ő is úgy gondolja, hogy többé már nincs szükség a több évtizedes tapasztalatra, a kialakult, olajozottan működő rendszerre, és az önálló gondolkodásra képes parancsnokokra sem. Az új harci technikákhoz jól képzett, nyelveket beszélő, fiatal állományra, a közelünkben folyó háborús helyzetre való tekintettel pedig a megváltozott környezethez igazodó, újfajta tudású parancsnokokra van szükség.

A régi állománytól meg kell szabadulni, a 21. században, Európa közepén azonban ezt már nem lehet olyan drasztikus módszerekkel megtenni, mint anno Joszif Visszarionovics Sztálin.

Alkottak hát egy rendeletet; a 45 év feletti katonákat „méltányos” feltételekkel szabadjára kell engedni.

Ha van 25 év tényleges szolgálati jogviszonya, – és a minisztere éppen jókedvében van, – akár még juttatásra is jogosult lehet.

Hát nem elég humánus?

Hát nem…

45-50 évesen, amikor épp úgy tűnt hogy karriered csúcsára jutottál, kezdheted újra felépíteni az életed. De vajon kinek kell ebben a fiatalokra építő világban egy 25-30 év speciális, csak a honvédségben használható katonai tapasztalattal rendelkező munkavállaló? Nehéz fizikai munkára már nem alkalmas, elhasználta a hadsereg. A szellemi munka terén bár túlképzett, de a fiatalokkal fel sem veheti a versenyt. Nyelveket nem tud, informatikai tudása elavult. A közszférában elhelyezkedhetne, de „civil” tapasztalat híján inkább mást vesznek fel. A családja – ha még nem ment szét – napi szinten eddig is megsínylette az erőszakszervezetek tagjaira jellemző jellemváltozást, az ezentúli állandó otthoni jelenlét csak katasztrófához vezethet.

Vannak néhányan persze akik örülnek a hirtelen jött szabadságnak, örülnek mint majom a farkának.

A többségnek viszont csak a farok marad.


A hatterinfo.hu részben az olvasók támogatásából él. Ennek köszönhetően tudjuk lényegében feladatainkat ellátni, tartalmi korlátozások nélkül. Rengeteg nagyszerű, a zemberek tájékoztatása szempontjából kulcsfontosságú dolgot azért tudunk megtenni, mert támogattok minket. A létezésünk alapfeltétele, hogy a támogatásokat rendszeresen kapjuk, ezért arra kérünk: ha nyertél a lottón, támogass minket, és ha fontosnak tartod a munkánkat, kérd meg erre ismerőseidet is!

Bankszámlaszámunk: CIB 107005435586537351100005
Nemzetközi bankszámlaszámunk (IBAN): HU78107005435586537351100005
A közleményben a „hatterinfo.hu”-t kérjük feltüntetni.