Nagy vihart kavart a kormány terve a panelházak visszabontásáról. Sokak szerint a Németország egyesítését követő, a hirtelen megüresedett keleti országrészben véghezvitt házvisszabontási projekt alapján gondoltak hazánkban is egy hasonló projekt kidolgozására, ezt a kormány panelprogram-tervezetében foglaltak is alátámasztják.

A háttérinfo.hu viszont utánajárt a dolgoknak, és (számunkra nem is olyan) meglepő eredményre jutott:

Lázár János házvisszabontási projektje az orosz lakásfelújítási program Magyarországra szabott változata!

Moszkvában a lakásfelújítási program keretében elsősorban két- és ötszintes lakóépületeket bontanak, de 100 db tízemeletes ház is teljes lebontásra kerül!

Mint ismeretes, Vlagyimir Putyin 2017 június elsején aláírta a moszkvai lakóépületfelújítási programról szóló törvényt. A program 5144 épületet érint, a végrehajtás idejét 2032-ig tervezik.

A  «Вести FM» rádióállomáson elhangzott riportokban a városépítésért felelős polgármesterhelyettes szerint nem felhőkarcolókat terveznek helyettük építeni, hanem 10-11 emeleteseket, de néhány kerületben megmarad az ötszintes lakóparkszerkezet. Nem kizárt azonban egy-két 20 emeletes magasház építése is, amennyiben azok beleilleszthetőek a környezetbe.

Az épületek teljes bontására a panelházak állapota miatt van szükség, részleges bontás a falakban futó fűtés- és vízvezetékrendszer miatt szakmailag nem támogatott.

A lebontott épületek helyébe monolitbeton vagy panelszerkezetű épületeket húznak fel. Minden új lakóépület tervezésénél folyamatosan egyeztetnek a lakókkal.

Az előzetes konzultációk során többször szóba került a paneltől való idegenkedés, ezért a mai, modern paneltechnológiai színvonalról széleskörű tájékoztatás keretében informálták az érintetteket.

A tervezett paneltechnológia messzemenőkig eltér a ’60-as években készült épületek technológiájától, sőt, még a ’90-es években létesített épületek színvonalát is jóval túlszárnyalja.

Nicsenek furatok, tömítések, összekötő elemek, mindent speciális ragasztó segítségével ragasztanak.

A speciális konstrukció jóvoltából a tervezés is „szabad kezet” kapott, például a falnyílások minden nehézség nélkül, bárhol kialakíthatók.

A paneltechnológia helyes alkalmazását az is elősegíti, hogy az épületek tervezését a programban résztvevő panelgyár tervezői részlege végzi.

A program jelentős lökést adhat az építőiparon keresztül a gazdaságnak, és amennyiben a lakók megfelelő kártalanításban részesülnek, a kormány támogatottsága is megnőhet.

Ami nem egy elhanyagolható körülmény.

forrás: ria.rulsrgroup.ru , radiovesti.ru 


A hatterinfo.hu részben az olvasók támogatásából él. Ennek köszönhetően tudjuk lényegében feladatainkat ellátni, tartalmi korlátozások nélkül. Rengeteg nagyszerű, a zemberek tájékoztatása szempontjából kulcsfontosságú dolgot azért tudunk megtenni, mert támogattok minket. A létezésünk alapfeltétele, hogy a támogatásokat rendszeresen kapjuk, ezért arra kérünk: ha nyertél a lottón, támogass minket, és ha fontosnak tartod a munkánkat, kérd meg erre ismerőseidet is!

Bankszámlaszámunk: CIB 107005435586537351100005
Nemzetközi bankszámlaszámunk (IBAN): HU78107005435586537351100005
A közleményben a „hatterinfo.hu”-t kérjük feltüntetni.