Nagy vihart kavart a kormány terve a panelházak visszabontásáról. Sokak szerint a Németország egyesítését követő, a hirtelen megüresedett keleti országrészben véghezvitt házvisszabontási projekt alapján gondoltak hazánkban is egy hasonló projekt kidolgozására, ezt a kormány panelprogram-tervezetében foglaltak is alátámasztják.
A háttérinfo.hu viszont utánajárt a dolgoknak, és (számunkra nem is olyan) meglepő eredményre jutott:
Lázár János házvisszabontási projektje az orosz lakásfelújítási program Magyarországra szabott változata!
Moszkvában a lakásfelújítási program keretében elsősorban két- és ötszintes lakóépületeket bontanak, de 100 db tízemeletes ház is teljes lebontásra kerül!
Mint ismeretes, Vlagyimir Putyin 2017 június elsején aláírta a moszkvai lakóépületfelújítási programról szóló törvényt. A program 5144 épületet érint, a végrehajtás idejét 2032-ig tervezik.
A  «Вести FM» rádióállomáson elhangzott riportokban a városépítésért felelős polgármesterhelyettes szerint nem felhőkarcolókat terveznek helyettük építeni, hanem 10-11 emeleteseket, de néhány kerületben megmarad az ötszintes lakóparkszerkezet. Nem kizárt azonban egy-két 20 emeletes magasház építése is, amennyiben azok beleilleszthetőek a környezetbe.
Az épületek teljes bontására a panelházak állapota miatt van szükség, részleges bontás a falakban futó fűtés- és vízvezetékrendszer miatt szakmailag nem támogatott.
A lebontott épületek helyébe monolitbeton vagy panelszerkezetű épületeket húznak fel. Minden új lakóépület tervezésénél folyamatosan egyeztetnek a lakókkal.
Az előzetes konzultációk során többször szóba került a paneltől való idegenkedés, ezért a mai, modern paneltechnológiai színvonalról széleskörű tájékoztatás keretében informálták az érintetteket.
A tervezett paneltechnológia messzemenőkig eltér a ’60-as években készült épületek technológiájától, sőt, még a ’90-es években létesített épületek színvonalát is jóval túlszárnyalja.
Nicsenek furatok, tömítések, összekötő elemek, mindent speciális ragasztó segítségével ragasztanak.
A speciális konstrukció jóvoltából a tervezés is „szabad kezet” kapott, például a falnyílások minden nehézség nélkül, bárhol kialakíthatók.
A paneltechnológia helyes alkalmazását az is elősegíti, hogy az épületek tervezését a programban résztvevő panelgyár tervezői részlege végzi.
A program jelentős lökést adhat az építőiparon keresztül a gazdaságnak, és amennyiben a lakók megfelelő kártalanításban részesülnek, a kormány támogatottsága is megnőhet.
Ami nem egy elhanyagolható körülmény.
forrás: ria.rulsrgroup.ru , radiovesti.ru