Az év első napján, kicsit pityókás hangulatban elgondolkodtam a közelmúlt történésein.

A baráti társaság óévbúcsúztatóján ugyanis szokás szerint mindenki számba vette az elmúlt év eseményeit, levonta a konzekvenciákat, és ennek fényében megtette a következő időszakra vonatkozó vállalásait. Egy történet nagyon megfogott, így hát okulásként továbbadom a hatterinfo.hu olvasóinak, hogy különösebb véleménynyilvánítás és ítélkezés nélkül a történetből mindenki levonhassa a saját tanulságait.

„Úgy esett, hogy a jogviszonyváltás miatt 10 nap szabadságomtól megfosztva a két ünnep közti időszakban a család körében töltés helyett be kellett mennem a munkahelyemre. Igaz, volt elég munka az utolsó munkanapokra is, nem céltalanul teltek a napok a szinte teljes ürességtől kongó épületben. Félnem se kellett, az irodám előtt óránként többször elsétáltak a kávéautomatához a minisztérium bizonsági őrségének tagjai, a soha nem pihenő takarítók, és persze Rex, a háromlábú robbanóanyagkereső kutya. Nyugodt voltam, teljes bizonságban dolgozhattam, senki sem zavart. Tettem a dolgomat, ahogy egy kormánytisztviselőnek kell. Részlehajlás nélkül küldtem ki a listáról a felszólító leveleket az ellenzéki pártok képviselőinek és részlehajás nélkül utaltam a pályázati pénzeket a kormányon lévő párt tagjainak egyaránt.

Az év utolsó munkanapján az irodámba érve még egy kis meglepetés is ért.

Az asztalomon 70 gramm igazi, lóval szántott és ganyés szekérről trágyázott helyi földekről beszerzett székely pityókából készült Csiki szalma-pityóka várt, a maga szépségében.

Hát, mit mondjak, gyorsan elfogyott…

Mint később megtudtam, nem mindenki kapott. Hiába végeznek azonos munkát nap, mint nap, hiába kapnak azonos fizetést, hiába esnek azonos korlátozások alá, szembesülniük kellett a ténnyel, hogy a pityókajuttatás bizonyos állománykategóriának nem jár. De vajon miért?”

A baráti társaság tagjainak – velem együtt – jobbnál jobb ötletei voltak; biztos lenyúlták a többit, vagy, csak ennyire futotta a minisztériumban, vagy talán ez volt a jogszabály alapján adható céljuttatás? Mert ugye, minden állománykategóriának saját jogszabálya van, és az azonos munkát végzők között sajnos ezen jogszabályok alapján hatalmasak a különbségek is. Hiába kapnád meg az egyik szerint pléldául a 30 év után járó un. hűségpénzt, ha közben áttettek másik jogszabály hatálya alá, ott még a 20 utáni sem jár…

De emiatt a közszférában dolgozó társaság tagjai soha nem panaszkodtak, örülnek hogy májusig biztos a munkájuk, kapnak fizetést, és persze pityókát!

Ez a magánszférában bizosan nincs így. Ott sajnos a fizetésből kell megveni a drasztikus drágulásnak indult napi betevő krumplit.

Aztán közös nevezőre jutottunk; valószínűleg ezzel akarnak – szó szerint – beetetni minket így választások előtt. Csak egy kicsit eltévesztették a mértéket.

Hát, én akár benne is lennék, de ahhoz még kellene egy pár zsákkal…

És Tiltott Csiki Sört is adhatnának hozzá megfelelő mennyiségben, mert az elvileg járna hozzá.

És máris könnyebb lenne dönteni…


A hatterinfo.hu részben az olvasók támogatásából él. Ennek köszönhetően tudjuk lényegében feladatainkat ellátni, tartalmi korlátozások nélkül. Rengeteg nagyszerű, a zemberek tájékoztatása szempontjából kulcsfontosságú dolgot azért tudunk megtenni, mert támogattok minket. A létezésünk alapfeltétele, hogy a támogatásokat rendszeresen kapjuk, ezért arra kérünk: ha nyertél a lottón, támogass minket, és ha fontosnak tartod a munkánkat, kérd meg erre ismerőseidet is!

Bankszámlaszámunk: CIB 107005435586537351100005
Nemzetközi bankszámlaszámunk (IBAN): HU78107005435586537351100005
A közleményben a „hatterinfo.hu”-t kérjük feltüntetni.