Konfuciusz óta tudjuk, hogy aki újév napján söpör, az kisöpri a házból a szerencséjét. Ezért, (s mert parancsba kapta), a férfi az év utolsó napján takarításba kezdett. Ha nem számítjuk az ebéd utáni szokásos pihenőjét tartó nemesi származású ebet, aki füléig betakarva pihente ki a rekordgyorsaságú utcai séta fáradalmait, és az éppen téli álmot alvó dermedt hüllőket, egyedül volt a lakásban. Lassan, ütemesen haladt. Nem zavarta senki.

A partvis lágy suhogásába hirtelen apró, ütemes kattanások vegyültek. A szokatlan zörejekre a kutya is felfigyelt. A hangok a gazdi szobája felől érkeztek. Némi fülelés után azonban úgy döntött, hogy nem az ő dolga. Még a végén kitakarítják a fekhelyét is, amíg távol van. Volt már ilyen. Így hát tovább tettette az alvást.

A férfit is hajtotta a kíváncsiság, de még a katonaságnál megtanulta; a parancs az parancs. A lakást ki kell takarítani. Minden nap. Kivéve persze az év első napját és a többi alkalmat amikor tilos, mert elviszi a szerencsét, vagy éppen valami rosszat hoz.

A lakás nem volt nagy, de kicsi sem. Olyan átlagos. Két felnőttnek két kisgyerekkel éppen megfelel, négy felnőttnek egy kisebb állatkerttel már nem annyira. Takarítás szempontjából viszont ideális. 68 négyzetméter parketta egy üres lakásban, belakva negyedannyi.

Így hát a söprögetés gyorsan a zajforrás környékére ért, ahol a szobára vonatkozó sajátos takarítási szabályok okán abba is maradt.

A férfit ekkor valami nagy melegség járta át. Nyár óta nem érzett ilyet. És meglett a zajok forrása is. A bekapcsolva hagyott radiátor kattogott. De nem a beépített, hanem a pót. Mióta a hőszolgáltatóra ráerőltették a rezsicsökkentést, már nem kényezteti a fogyasztókat. A lakásban hideg van, alapból.

Ha meleget akarsz, fizess! Vegyél meleg ruhákat, takarót, olajradiátort, szereltess be pótfűtést.

Költsd el a rezsicsökkentés nyereségét, hadd pörögjön a gazdaság. És a villanyóra. Minél több a fogyasztás, annál jobban magyarázhatóak az energetikai fejlesztések is.

A pótfűtésnek meg még több előnye is lehet. Kigyulladhat tőle a lakás például, ha bekapcsolva hagyják. A tűzoltóknak lesz melójuk, új lakások épülhetnek, stb, stb…

Jól ki van ez találva!


A hatterinfo.hu részben az olvasók támogatásából él. Ennek köszönhetően tudjuk lényegében feladatainkat ellátni, tartalmi korlátozások nélkül. Rengeteg nagyszerű, a zemberek tájékoztatása szempontjából kulcsfontosságú dolgot azért tudunk megtenni, mert támogattok minket. A létezésünk alapfeltétele, hogy a támogatásokat rendszeresen kapjuk, ezért arra kérünk: ha nyertél a lottón, támogass minket, és ha fontosnak tartod a munkánkat, kérd meg erre ismerőseidet is!

Bankszámlaszámunk: CIB 107005435586537351100005
Nemzetközi bankszámlaszámunk (IBAN): HU78107005435586537351100005
A közleményben a „hatterinfo.hu”-t kérjük feltüntetni.