Elérkezett hát a kényszerű takarékoskodás ideje.

Kis országunk a többszörös energiaárak miatt tartalékos fogyasztásra állt át.

Egyes színházak bezártak, máshol csökkentették a hőmérsékletet. A ruhatárak feleslegessé váltak, de a kultúrára vágyó közönséget semmi sem riaszthatja el… (video)

Szeretett kormányunk az állami intézmények részére is 25%-os energiafogyasztás csökkentést írt elő.

A rendőrségeken tilos bekapcsolni a fűtést, a közoktatás minimum 18 fokos fatüzelésre kapcsol. Még a tűzoltóknál is csak akkor lesz meleg ha valami kigyullad…

A minisztériumokban is gyorsan kiadták az energiatakarékosságra ösztönző utasításokat. Van ahol leállították a liftet, van ahol a páternosztert, és van ahol mindkettőt.

Egy 10 emeletes minisztériumi épületben például a páternoszter csak felfelé szállít utasokat, lefelé meg menjen mindenki gyalog…

A liftet még pénteken du. kikapcsolták és kiírták hogy javítás alatt. A liftben ragadt párnak egy egész hétvégéje volt hogy a 18 fokban jól összemelegedjenek, ami valószínűleg meg is történt. (Hétfő reggel az első dolguk a bizonsági kamera felvételeinek törlése volt…)

Az eddig fényűzően kivilágított folyosók elsötéltültek, a hűtőket leolvasztották, a rádiókat kikapcsolták. A kávéautomaták csak hideg kávét adnak.

Szemfüles vállalkozók Kőbányán egy egész panelházat felvásároltak, oda költözik családostul a 40 fős cégük. A régi, elavult panellakásokra ugyanis nem vonatkozik a megemelt rezsi, technikailag csak nehezen oldható meg a fűtésrendszer energiatakarékossági szempontú átalakítása.

A kollektív intézkedéseken túl a minisztériumokban az egyének is saját módjukon járulnak hozzá az össznépi európai energiatakarékosság céljaihoz.

Egy notórius takarékoskodó például még a WC-be bezárkózva is lekapcsolja a villanyt, hiszen cigarettájának parázsló fénye világít és egyben melegít is. A szomszéd fülkében a takarékossági okokból mindenkinek kiosztott szolgálati Iphone biztosítja az alkalomhoz illő fényt. Itt a papírtakarékosság jegyében a merített papírra nyomtatott miniszteri utasítások is újrahasznosításra kerülnek.

Az energetikai nehézségek miatt balatoni kiruccanásakor szeretett miniszterelnökünk is az energiaárak csökkenése érdekében követelte az Oroszország elleni szankciós politika felülvizsgálatát, ami bizony néhány országban kiverte a biztosítékot.

Eközben az energiaellátás érdekében külgazdasági és külügyminiszterünk nyájas vigyorral az arcán mindent megtesz annak érdekében hogy kis hazánk továbbra is megkapja a szükséges energiát, a családok jóléte és  a rezsicsökkentés vívmányai ne kerüljenek veszélybe.

Egyszóval, minden az energia körül forog.

A fosszilis energiaforrások ugyan fogyóban vannak, de az atom hasad, a nap süt, a szél meg fúj.

Az utóbbi kettő, reméljük, még jó sokáig.


A hatterinfo.hu részben az olvasók támogatásából él. Ennek köszönhetően tudjuk lényegében feladatainkat ellátni, tartalmi korlátozások nélkül. Rengeteg nagyszerű, a zemberek tájékoztatása szempontjából kulcsfontosságú dolgot azért tudunk megtenni, mert támogattok minket. A létezésünk alapfeltétele, hogy a támogatásokat rendszeresen kapjuk, ezért arra kérünk: ha nyertél a lottón, támogass minket, és ha fontosnak tartod a munkánkat, kérd meg erre ismerőseidet is!

Bankszámlaszámunk: CIB 107005435586537351100005
Nemzetközi bankszámlaszámunk (IBAN): HU78107005435586537351100005
A közleményben a „hatterinfo.hu”-t kérjük feltüntetni.